Beneficiary Rights · · Updated · 8 min read
Got a Trustee Notification Letter in California? What to Do
Published by Corcoran Smith Law Corp..
A trustee notification letter is the notice a California trustee serves when a revocable trust becomes irrevocable at the settlor's death. It identifies the trust and the trustee, tells you that you may request a complete copy of the trust terms, and carries a warning that starts the period for contesting the trust. Keep it and note the date of service.

A trustee notification letter usually arrives in a plain envelope, often weeks after a parent dies. Many beneficiaries set it aside, assuming it is routine paperwork or that someone else is handling everything. In California it is one of the most consequential letters in trust law, because for the most common event, a revocable trust becoming irrevocable at the settlor's death, it starts the period for contesting the trust. That period runs whether or not you respond.
What does a trustee notification letter tell you?
The letter is the notification a trustee serves under Probate Code section 16061.7. It is required when a revocable trust becomes irrevocable because a settlor (the person who created the trust) has died, and also on other events, such as a change of trustee of an irrevocable trust. The notice identifies the settlor and the trust, names each trustee with contact information, gives the address where the trust is administered, and tells you that you are entitled, on request, to receive a complete copy of the trust terms.
For the death-related events, the notice must also carry a prominent warning about the time to contest the trust. That warning is what starts the contest clock. A notice sent only because the trustee changed does not by itself establish that deadline, and enclosing or omitting a copy of the trust does not change whether the clock started. The explanation of the 16061.7 notice walks through the required contents. Compare the document you received with those requirements rather than relying on its heading, and keep the envelope and any proof of how it was served.

How long do you have to contest the trust?
The period is set by the next section of the Probate Code, and it runs from service of the notice, not from the day you open the envelope.
After notification under section 16061.7(a)(1), section 16061.8 allows the later of 120 days from service or 60 days after the trust terms are delivered pursuant to section 1215 during that 120-day period. Fact-dependent. Verify with counsel. Probate Code s.16061.8 - 120-day contest period
Asking for a copy of the trust does not by itself stop the clock, and the alternative period depends on when the terms are actually delivered. Because the calculation turns on dates you can prove, many beneficiaries use the trust contest deadline calculator to check the date and read the trust contest deadline guide, then talk to a lawyer well before it arrives. Once the period passes, a contest is generally barred, even if you later learn something troubling about how the trust was changed.
What can you ask the trustee for?
Start with the trust itself. If a complete copy was not enclosed, ask for one in writing and keep the request and the delivery record. Beyond the document, a trustee has a duty to keep beneficiaries reasonably informed of the trust and its administration, and on a beneficiary's reasonable request must provide requested information about the administration that is relevant to that beneficiary's interest, subject to statutory exceptions.
Accounting is a separate right. A trustee must account at least annually, at the termination of the trust, and on a change of trustee, to each beneficiary to whom income or principal is required or authorized to be currently distributed. An account lists receipts and disbursements, assets and liabilities, and the trustee's compensation. The trust accounting guide explains what it must include.
If a reasonable written request goes unanswered, a beneficiary can petition the court under section 17200 to compel the trustee to provide a copy of the trust terms, the requested information, or an account. The page on what to do when a trustee will not communicate explains how that escalation usually starts.
What happens if you do nothing?
The contest period runs whether or not you reply. Once it has passed, a challenge to the trust is generally barred, and the trustee may continue to administer the trust, sell property, and distribute according to its terms. If you later discover that the trust was amended under suspicious circumstances, that assets were misvalued, or that a late change cut your share, your options narrow to the claims that the deadline does not reach.
Even if you trust the trustee and expect a straightforward distribution, acknowledging the letter and asking a few basic questions creates a record. A short email confirming receipt, asking for a complete copy of the trust if you do not have one, and asking for an estimated timeline costs nothing and preserves your position.
A California trustee notification letter is the notice a trustee serves under Probate Code section 16061.7, most often when a revocable trust becomes irrevocable at the settlor's death. It identifies the settlor, the trust and each trustee, gives the place of administration, and tells the recipient that a complete copy of the trust terms is available on request. For the death-related events it also carries a warning about the time to contest the trust, and that warning, served on the recipient, starts the contest period set by section 16061.8. The period runs from service rather than from when the envelope is opened, and a request for the trust does not pause it. Information and accounting rights continue alongside the notice: a trustee must keep beneficiaries reasonably informed, answer reasonable requests for information relevant to their interests, and account to current beneficiaries, and a court can compel each of those on petition.
When should you talk to a lawyer?
Talk to a trust litigation attorney promptly if the letter raises any red flags: the trust was recently amended, you were disinherited or your share was reduced, the trustee is a sibling or stepparent with whom you have a strained relationship, or the letter seems to omit required information. A lawyer can review the notice and its service, confirm the date, and tell you whether the circumstances suggest undue influence, lack of capacity, or a procedural defect.
Even if you see no obvious problem, a consultation before the deadline is inexpensive insurance. The lawyer can compare the trust with earlier versions, check that the trustee is following its terms, and send a written request or demand if the trustee is not providing documents.
What to do right now
Open the envelope and read every page. Keep the envelope and any proof of service, and note the date the notice was served on you. If the letter did not include a complete copy of the trust, send a written request for one and keep a copy of your request. Check the date with the calculator, write down your questions about your share, the trustee's authority, or changes made to the trust before the settlor died, and decide whether you need help answering them. The notification letter is not a formality; it is the start of a process that moves forward whether or not you take part.
If you have received a trustee notification letter and are not sure what it means or what you should do next, the line at (213) 695-7353 is answered around the clock, or you can tell us what happened in writing. Nothing you say commits you to anything.
Sources
- California Probate Code section 16061.7 — California Legislative Information
- California Probate Code section 16061.8 — California Legislative Information
- California Probate Code section 16061 — California Legislative Information
- California Probate Code section 17200 — California Legislative Information
Common questions
What is a trustee notification letter in California?
It is the notice a trustee serves under Probate Code section 16061.7, most often when a revocable trust becomes irrevocable at the settlor's death, and on some other events such as a change of trustee of an irrevocable trust. It identifies the trust and each trustee and tells you that you may request a complete copy of the trust terms.
How long do I have to contest a trust after receiving the notification?
The period is set by Probate Code section 16061.8 and runs from the date the notice was served on you, with a later alternative tied to delivery of the trust terms. A request for a copy does not by itself stop the clock. Check the date with the trust contest deadline calculator and confirm it with a lawyer.
Can I ask for a copy of the trust after receiving the notification letter?
Yes. The notice tells you that a complete copy of the trust terms is available on request. Ask in writing and keep proof of the request. If the trustee does not provide it, a beneficiary can petition the court under section 17200 to compel the trustee to provide a copy of the trust terms.
Need help with legal fees?
We litigate select cases on contingency, with no upfront fees.
Costs are separate from the fee, and whether you are responsible for them is set out in the written agreement before you sign anything.
How contingency fees work in California
A contingency fee means the attorney is paid from what is recovered rather than by the hour, so a beneficiary who cannot fund litigation out of pocket can still bring a claim. California regulates these agreements closely. Under Business and Professions Code section 6147, the agreement must be in writing and the attorney must give the client a duplicate copy, signed by both, when the contract is made. It must state the agreed contingency rate; how disbursements and costs incurred in prosecuting or settling the claim will affect that fee; and to what extent the client could be required to pay for related matters. Unless the matter falls under section 6146, the agreement must also state that the fee is not set by law and is negotiable. These are not formalities: failure to comply with any provision of section 6147 makes the agreement voidable at the client’s option, leaving the attorney entitled only to a reasonable fee.
Sources: Business and Professions Code s.6147 - Contingency fee contracts · Verified 2026-08-03.
Not every matter suits a contingency arrangement, and the firm does not take every case on one. Whether yours qualifies depends on the facts, the likely recovery, and the assets actually available to satisfy a judgment. Ask when you call.
Call Anytime — Answered 24/7 · (213) 695-7353All guides: California Inheritance Law Guides · RSS
